Isnin, 5 Mei 2008

RESEPI

1. MEE JAWA

BAHAN UNTUK KUAH

1) Bawang putih – 3 @ 4 ulas
2) Bawang merah – 3 @ 4 ulas
3) Halia – ½ inci diblender
4) Lengkuas – ½ inci
5) Cili kering – 6 @ 7 biji
( 1 ) ~ ( 5 ) Diblender

6) Rempah tumis – 1 bungkus
7) Serai – 1 @ 2 batang dititik
8) Kari adabi – 1 bungkus
9) Keledek @ kentang – 4 @ 5 biji (Direbus dan diblend)
10) Santan (pati) – 1 gelas
11) Kacang tanah – 1 gelas (sudah diblend)
12) Daging lembu – ½ kg (rebus - simpan air)
13) Garam dan gula secukup rasa

CARA MEMBUAT KUAH

Tumis semua bahan 1-7 bersama rempah tumis hingga naik baunya. Masukkan kari adabi, santan, air rebusan daging, kacang tanah dan keledek. Biarkan mendidih. Masukkan garam dan gula. Jangan terlalu pekat atau cair.

Mee kuning (1 kg) dan taugey (dicelur)

HIASAN
– Daging rebus dihiris nipis
– Daun sup
– Bawang kering
– Cili hidup
– Telur
- SELAMAT MENCUBA -

Tiada ulasan: